Podsumowanie
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 FEAD – Podprogram 2020 - efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Głusk przy współpracy z Bankiem Żywności w Lublinie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Głusk pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2021 – sierpień 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy),
- skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
Pomoc żywnościowa trafiła do 480 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Głusk.
Wydaliśmy osobom potrzebującym 1403 paczek żywnościowych.